Logopedie

Leerstoornis
Dyslexie

Dit is een leesstoornis waarbij het omzetten van schrijftaal naar spraak verstoord wordt.

Wanneer een kind hardnekkig problemen ondervindt met het leren lezen, is er sprake van dyslexie. Sommige letters worden vaak verwisseld, de fouten lijken op verstrooidheidsfouten, opdrachten worden verkeerd gelezen en begrepen,... 

Leerstoornis
Dysorthografie

Dit is een schrijfstoornis waarbij het omzetten van gesproken taal in geschreven taal moeilijk verloopt.
Kinderen met dysorthografie hebben opvallende en hardnekkige spellingsmoeilijkheden. Schrijven zonder fouten lukt niet. Spellingsregels worden niet onthouden en woorden worden meestel geschreven zoals ze klinken. Het handschrift is vaak moeilijk leesbaar en slordig. 

Leerstoornis
Dyscalculie

Dit is een rekenstoornis waarbij kinderen een achterstand hebben op specifieke rekenvaardigheden.
Het kind blijft fouten maken ondanks dagelijkse oefening. De tafels 'vergeten', splitsingen lukken niet en getallen omkeren  zijn enkele voorbeelden van moeilijkheden. Heel vaak tellen de kinderen nog op hun vingers of zoeken ze andere compensatiemogelijkheden.

Taalstoornis
Taalontwikkelingsstoornis (kind)

Bij een vertraging of afwijking in de ontwikkeling van taalinzicht, spreekt men over een taalstoornis. Er kunnen problemen zijn met het taalbegrip, taalproductie (het zich uiten) of op beide gebieden. Wat kan er mislopen? Woordenschat, woordvorming, zinsbouw, verhaalopbouw en taalgebruik. 

 Het is belangrijk om een taalstoornis vroegtijdig aan te pakken.


Taalstoornis
Afasie (volwassene)

Taalproblemen bij volwassenen ontstaan door een hersenbeschadiging. Wat kan er mislopen? Niet meer kunnen spreken of klanken uitspreken. Ook zinsbouw of woordvindingsproblemen kunnen optreden. Deze moeilijkheden leiden vaak tot grote communicatieproblemen. Soms is de taal zo ernstig aangetast dat er (tijdelijk) een communicatie hulpmiddel ingeschakeld wordt. Een snelle therapiestart na een herseninfarct is onontbeerlijk voor een goed herstel! 

Articulatie 

Wanneer klanken nog niet juist worden uitgesproken, weggelaten of vervangen, spreekt men van een articulatiestoornis. Dit kan door een vertraagde spraakontwikkeling bij kinderen of een aangeboren of verworven aandoening van het zenuwstelsel  bij kinderen en volwassenen. Ook zonder stoornis, maar omwille van hogere spreeknormen, kunt u terecht bij de logopedist.

Stotteren

Stotteren is spraak die wordt gekenmerkt door frequente herhaling of verlenging van geluiden, lettergrepen of woorden of ook wel door herhaalde aarzelingen of pauzes die het vloeiend verloop van de spraak onderbreken. Als dit langer dan 6 maanden aanhoudt, is het belangrijk een stottertherapeut te contacteren!

Stemstoornis

Ben je langdurig hees of ervaar je (soms) pijn in de keel tijdens het spreken? Klinkt je stem plots veel zwakker dan normaal of merk je soms dat je stem volledig wegvalt na veel praten? Raakt je stem snel uitgeput?

Herken je jezelf in één of meerdere van deze signalen? Dan is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Je hebt dan misschien wel een stemstoornis.

Afwijkend mondgedrag

Bij afwijkend mondgedrag denken we aan mondademen, duimzuigen en tongpersen (foutief slikken). Deze foutieve gewoonten leiden tot een onevenwicht in het mondgebied waaruit een spraakstoornis of problemen met uitgroei van het gebit kunnen ontstaan.

Motorische spraakstoornissen

Ook wel dysartrie genaamd, met een beschadiging van het zenuwstelsel als oorzaak. Vb. bij ziekte van Parkinson of multiple sclerose. Hierdoor werken de spieren die nodig zijn voor het ademen, de stemgeving en de uitspraak onvoldoende. Therapie is gericht op het uitvoeren van oefeningen. Wanneer spraak ernstig verstoord is, kan er gezocht worden naar een hulpmiddel dat de communicatie ondersteunt.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin