Effectief vs efficiënt - Timemanagement

There is nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all.

Peter F. Drucker - Amerikaans management consultant en auteur 1909-2005


Opzij, opzij, opzij,
maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.
Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en
weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven
staan. 

Herman van Veen

Ellenlange lijstjes, zoveel mogelijk proberen doen op een dag. Een strijd tegen de klok. Elke dag opnieuw. De hamvraag is: Is dat wel nodig?  

Heb jij tijd voor een ontbijt? Of ben je eerder een snoozer die 's ochtends zo lang mogelijk in bed blijft liggen, een snelle douche neemt en met moeite nog een teug koffie snel naar binnen slaat om dan vervolgens vloekend  in de ochtendspits terecht te komen, waar je alvast enkele telefoontjes doet? Druk Druk Druk, de mogelijkheden om drukdoenerij te creëeren zijn onbeperkt! Ideaal om net die prioriteiten die ECHT gedaan moeten worden aan de kant te schuiven, want zeg nu zelf: daar heb JIJ toch GEEN tijd voor! Gelukkig kan het ook anders! >>

Eerst zullen we eens kijken naar de begrippen: Effectiviteit betekent dat je stappen onderneemt die je dichter brengen bij je doelen. Efficiëntie is het zo economisch (tijd,geld) mogelijk uitvoeren van een taak. De meesten zijn enkel bezig met efficiëntie en verliezen zo de effectiviteit, hun doelen, uit het oog. Lijstjes maken, mails ordenen, nogmaals herwerken. In zekere zin wel efficiënt, maar verre van effectief! Ik kan mezelf wel specialist noemen in dit professioneel gepuzzel, maar ik weet ondertussen beter, en dat ga ik ook graag delen met jullie!

Dat je iets onbelangrijks erg goed doet, betekent nog niet dat het belangrijk wordt. Als je ergens veel tijd voor nodig hebt, maakt een taak nog niet belangrijk. Dus wat je doet is het belangrijkst!

De tijd die je erin investeert gaan we even bekijken volgens het Pareto-principe: Met een relatieve kleine inspanning, 20%, kun je al 80% van de beoogde resultaten halen. Dus ook: Om de laatste 20% van de resultaten te halen moet je nog wel de laatste 80% aan inspanningen gaan doen. Hieruit volgt dat je met relatief weinig inspanningen reeds een groot deel van het resultaat kunt halen. De 80/20 regel wordt daarom ook wel de wet van de minste inspanning genoemd.


Simpel, toch? Pas het toe op je eigen leven, op alledaagse dingen: werk, gezonde voeding en zoveel meer! Drop die 80% aan overbodige inspanningen en boek met 20% van je inzet een submaximaal resultaat! Je zal zien dat je levensvreugde, tevredenheid en motivatie zal stijgen!


Geschreven door Natasja, psychologe

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin